FETHULLAH GÜLEN’İN BAŞBAKANINA HAZIR OLUN!..
Kimileyin Türkiye’de hiç tek başına bir parti oldu mu diye düşünüyorum, bunu düşünürken de önüme garip bir soru çıkıyor: “Türkiye Tek Parti dönemi yaşadı mı?..” Bu konuya geçenlerde yazdığım “CHP, DERSİM VE CHP’NİN SAĞCILARI…” adlı yazıda biraz girmiştim, daha da uzun yazacağım ama yanlış götürmeyen bir yazı olması gerektiğinden daha araştırma yapmam gerekiyor. Size tek tüyo verebilirim, “Tek Parti dönemi” diye tartışılan şeye artık inanmıyorum yani Türkiye bana göre böyle bir dönem yaşamamıştır.
Bu arada diğer yazılar yanlış götürür mü diye düşünebilirsiniz ama bu tip yazılar daha çok isimler ve tarihler üzerine yazılacağından daha titiz olunması gerekiyor diye düşünüyorum. Yoksa STAR Gazetesi yazarı Ergun Babahan gibi 60’lı yılların içişleri bakanı Faruk Sükan ile 71’de piyasaya çıkan Tofaş’ın arabalarını aynı tarihte sıralar durursunuz…
CHP’li Tek Parti dönemini sonraya bırakırsak aklıma ilk olarak Adalet Partisi geliyor. Demokrat Parti’nin devamı olduğu söylenen Adalet Parti ve genel başkanı Süleyman Demirel’e Celal Bayar ve arkadaşları uzun yıllar uzak durmuştur. Adalet Partisi’nin içinde Sadettin Bilgiç etrafında toplanan milliyetçi bir kesim vardı. Bu ekip MHP’ye rağmen hep AP içinde yer aldı ve ciddi sayılacak oyları vardı. Aynı şekilde MSP ve Erbakan’a karşın Nurcular ve kimi değişik tarikatlar da AP’yi desteklerdi. Tevfik Paksu ve Hüsameddin Akmumcu aklımda kalan Nurcu milletvekilleri mesela.
Adalet Partisi’nden sonra bunun en belirgin örneği 4 görüşlü (Nasıl bir mantıksa) ANAP’tır. Bu kadar değişik görüşü Süleyman Demirel yada Turgut Özal gibi biri belli bir süre bir arada tutabilir ama onlar gittiğinde doğal olarak parti sıfırlanır. ANAP ve Doğru Yol bunun en açık örnekleridir.
AKP bu partilerden farklı mı? Hayır değil, bunu daha önce defalarca yazdım, Recep Tayyip Erdoğan başbakan ve kendi başına bir siyasi kişilik, Milli Görüş çizgisinden geliyor, bıraktığını söylese de bana inandırıcı gelmiyor. Başbakan yardımcısı Bülent Arınç Fethullah Gülen ekibinden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’le beraber. Meclis başkanı Cemil Çiçek de partinin milliyetçi kesiminden. 4 önemli koltuğa baktığınızda bu partiye Tek Parti deme şansımız var mı?
Size şöyle bir soru sorsam yada böyle bir anket yapılsa ne sonuç çıkar çok merak ediyorum: “AKP’nin tabanı kimdir?..” AKP dediğime bakmayın, yazının başlığı AKP olduğundan onu soruyorum, aynı soruyu parti adını değiştirerek sorabilirsiniz. Bu soruyu belki şimdilik bitek BDP’ye soramazsınız, değişik görüşlerden tabanı olsa da şimdilik hepsinin hedefi aynı olduğundan onların ayrı bir inançları var yada böyle olma gerekçeleri çok farklı ve önemli.
Benim yazılarıma başladığımdan beri yazdığım Erdoğan – Gülen tartışması son seçimden sonra artık iyice su yüzüne çıktı. Bitakım Libre-el-al yazarlarla olan sert tartışmalar, Erdoğan – Taraf Gazetesi kavgası, Gülerce’nin yazıları, dün Bugün Gazetesi’nde Gülay Göktürk’ün yazısı, Fehmi Koru, Hasan Cemal yazıları ve tartışmaları, hepsine toplu olarak baktığınızda “Birdenbire ne oldu bunlara?..” diyebiliyorsunuz. Oysa olan bişey yok, bu saydığım isimlerin hiçbiri esas olarak Erdoğan’ı desteklemediler, onlar Fethullah Gülen’i desteklediler, Gülen de AKP’yi desteklediği için bu ekip Erdoğan’ı destekler göründü.
Ahmet Altan, Recep Tayyip Erdoğan’ı desteklese dünkü yazıyı yazar mı, eleştirir ama bu kadar ağır yazmaz. Lafı fazla uzatmayayım, şimdi kılıçlar iyice çekildi parti içinde ve Erdoğan cumhurbaşkanı seçilince yada seçilebilirse partinin başına Fethullah Gülen taraftarı biri gelecek. Parti içindeki 2 dönemden sonra seçilememeye hafiften başlayan isyanın nedeni de bu, Arınç gibi Gülen’in parti içindeki topları kalmak istiyorlar. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e düşünülen yurtdışı görevleri de bu olayın bir parçası.Hatta kılıçlar o kadar çekildi ki Gül’ün ayrı bir parti kurmasına kadar gitti. Gül bunu yalanlamadığı gibi bir de cumhurbaşkanlığının 5 yıl mı 7 yıl mı olması konusunda tavır aldı.
Milliyet Gazetesi’nde Mehmet Tezkan’ın dünkü “YENİ AKP” yazısını okumanızı öneririm. Bu yazı bir anlamda Tezkan’ın “İlk kez iktidar gibi davranmaya başladı..
Bakalım ne olacak?” sorusuna yanıt olabilir. AKP tek parti midir, yoksa esas partileşmeye bundan sonra mı gidecek yada önceki örnekleri gibi bitecek. Bence en büyük olasılık üçüncü dediğim, bu süreç AKP’yi bitirecek… Önceden Erdoğan’cıymış gibi görünenlerin de bu kadar bağırmaları bundan…
çok doğru bir tespit
Yorum tarafından Frmkanka — Ocak 5, 2012 @ 9:20 am
Du bakali nolucak?
cemil çiçek milliyetçiliği ümmetçilik olarak anlayan osmanlı ekolündendir.bu anlamda batı literatüründe yer alan milliyetçiliğin en amansız düşmanlarındandır.
Yorum tarafından latifcivan — Ocak 6, 2012 @ 6:35 pm