Ahmet Nesin's Blog

Temmuz 6, 2012

BABAMI AZ DAHA ÖLDÜRÜYORDUM!..

Filed under: Uncategorized — ahmetnesin @ 7:20 am

BABAMI AZ DAHA ÖLDÜRÜYORDUM!..

 

Sene 1966, ilk kez yurt dışına gideceğim, babam Bulgaristan’da düzenlenen “Altın Kirpi” mizah ödülünü almış, yaşım daha 8,5. Önemli insanlarla tanışıyoruz, o yaşta kaçını fark ediyorum, anımsamıyorum, zaten bebekliğimden beri önemli insanları tanıdığımdan belki de fark etmiyorum onları, tek aklımda kalan Bulgaristan eski başbakanı, çünkü o güne kadar hep sanatçı ve yazar-çizer tanımışım, siyasetçi ilk kez girdi yaşamıma.. Babamı, yani bizi ödül olarak Varna’da bir tatil köyüne gönderdiler.

Başlıkta “Babamı az daha öldürüyordum” dediğime bakmayın, tek değilim, yardımcım da var, 1 yaş büyüğüm ağabeyim Ali. Ali’yle denize girdik, Karadeniz’in dalgalarıyla boğuşuyoruz. Birden babam geldi yanımıza ve tuttuğu gibi beni kıyıya doğru attı. Ben de tuzlu suları yutarak ve gülerek tekrar açığa gittim. Ben açığa gittim ve babam bu kez Ali’yi tuttuğu gibi kıyıya fırlattı. Bu arada “Sıra bende” diye de durup durup babamın boynuna sarılıyoruz.

Bu fırlatma işi en az 15 dakika sürdü, Ali’yle ben gülmekten oldukça su yuttuk ve neredeyse aylık tuz gereksinimimizi karşıladık. Kıyıya bir çıktık ki babam kumlara uzanmış, zor nefes alıyor. Ali’yle bakıştık ama fazla da önemsemiyoruz, ne de olsa babam o zaman 51 yaşında ve 8-9 yaşında iki çocukla boğuştu.

Meğer babam bizimle her zamanki gibi oyun neyim oynamaya gelmemiş. Biz Ali’yle farkında değiliz, Karadeniz azmış, biz bir yüzdükçe dalgalar alttan bizi iki geri getiriyormuş. Babam iyi yüzücü, askeri okulda okurken Boğaz’ı karşıdan karşıya yüzmüş adam, bun u fark eder etmez bize koşmuş. Paniklemeyelim diye de oyun havasında yapıyor, oyun havasında yaptıkça biz adama yükleniyoruz.

Babam o dönem günde 5-6 paket cigara içerdi, kibriti sadece ilk uyandığında ve yemek sonraları kullanırdı. Ekleme dedikleri cinsten içerdi cigarayı. Kendi piyeslerini seyretmekte zorlanırdı, 45 dakika cigarasızlık ona işkence gibiydi.

Dün film setinden çıktım, motoruma atladığım gibi Şile’ye gittim. Bu kez babamı Karadeniz’e karşı anmak istedim. Fener’in karşısında bir meyhaneye kuruldum, sadece bir duble rakı ve kayısı söyledim. Karadeniz’i seyrettim dakikalarca, o Karadeniz bizi kurtarırken babamı yutacaktı. Yıllar sonra anlattı bize, bir ara boğuluyormuş az kaldı, bizi kurtarmadan ölmeme inadı ona bir direnç vermiş.

Daha sonra oradan Bakü’ye geçtik ve babamın bu kez böbrek krizi tuttu. Bu kez Ali ve bana babamın başka biyere gittiğini söylediler, yine üzülmeyelim, paniklemeyelim diye.

Geçen akşam böbrek ağrım tuttu, ben de ilk kez olduğundan kum sandım, ağrı kesici ve kum sökücü verdiler. İkinci kez başlayınca hastahaneye gittim. İdrar ve kan tahlili yapıldı, meğer fazla su içmemekten böbreklerimi küstürmüşüm. Benim gibi diğer sıvıları su sananlara duyurulur bu arada.

Ali ilk doğduğunda anneme benziyormuş ve babam “Bu sana benzedi, bir tane daha yapalım…” demiş ve ben olmuşum. Ali büyüdükçe babama benzemeye başladı, bizi çok karıştırıyorlar ama ona teşekkür borçluyum, ben onun sayesinde olmuşum.

Evet baba, sana çok benziyorum da bu hastalıkları almak zorunda mıydım yani. Senin “Kanatlarım” dediğin yağ bezeleri bende, böbrek sorunu bende, yazın bunaltan deli gibi gür saçlar bende.

İşte böyle, oyun sanarak babamı az daha ben öldürüyordum yıllar önce. O olaydan sonra 30 yıl daha yaşadı ve neler neler yapmadı ki. Bugün öleli 17 yıl olmuş, babama mı üzüleyim, kaybedilen aydın Aziz Nesin’e mi bilemiyorum. Ama sen babalığın en güzelini yaptığından Aydın Aziz Nesin’i çok ama çok özlüyorum.

Deliliğin de bende baba ama Ali öyle bir Matematik Köyü yapmış ki ağzım açık kaldı. Şimdi de Felsefe Okulu’na başladı, korkma korkma bu yaştan sonra felsefeci olmaz, o da matematiğin bir delisi.   

 

 

 

 

8 Yorum »

  1. Bizler de çok özlüyoruz Aziz Nesin’i ve hep saygıyla anıyoruz.

    Yorum tarafından semi öz — Temmuz 6, 2012 @ 8:20 am

  2. Ahmet Bey, babanızın açtığı Oluş Kitapevi’nin yerini bir Leventli olarak çok merak ediyorum. İnternette aradım ama bulamadım. Levent Çarşı’da mıydı?

    Bilgi verebilirseniz çok sevinirim.

    Selamlar.

    Yorum tarafından Ercan — Temmuz 6, 2012 @ 12:10 pm

  3. HOŞ İÇ ISITAN ANILAR. AZİZ NESİN’İ SADECE SİZ ÖZLEMİYORSUNUZ BİZLER DE ÖZLÜYORUZ. MATEMATİK KÖYÜ BİR HARİKA. BEN MATEMATİKTEN AŞIRI KORKAN BİR İNSAN OLDUĞUM VE FELSEFEYİ ÇOK SEVDİĞİM İÇİN FELSEFE KÖYÜNÜN YAPIM AŞAMASINDA DA ORADA OLUP ÇALIŞMAK HER TÜRLÜ İŞÇİLİĞİ YAPMAK BEDENEN VE MANEN KATKI KOYMAYI ÇOK ÇOK İSTERDİM. AMA KURULDUĞUNDA BELKİ KİMBİLİR ÖĞRENCİ YA DA GÖNÜLLÜ ÇALIŞAN OLARAK GİTME İMKANIM OLUR.
    HASTALIKLARINIZ İÇİN GEÇMİŞ OLSUN…
    HERŞEY GÖNLÜNÜZCE OLSUN,,,

    Yorum tarafından AYŞİN BOZ — Temmuz 6, 2012 @ 5:08 pm

  4. Ali büyüdükçe babama benzemeye başladı, bizi çok karıştırıyorlar ama ona teşekkür borçluyum, ben onun sayesinde olmuşum.

    Yorum tarafından posta iş ilanları — Temmuz 6, 2012 @ 7:50 pm

  5. Aziz Nesin’in babalık hikayelerini okumak ne güzel…

    Yorum tarafından zeynep bilgi — Temmuz 7, 2012 @ 5:35 pm

  6. aziz nesin üstad ne güzel bir babadır ki içindeki aydınlığı sizlere bırakmış. saygıyla, minnetle anıyorum.

    Yorum tarafından Erman ERBİL — Temmuz 12, 2012 @ 8:32 pm

  7. Eniştem kızı Sevilcan oğlu Hasan Can ve eşi Nurcan Abla ile Aziz Nesin’e kitap imzalatmaya sıraya girerler. Aziz Nesin sırayla adlarını sorar: Kız Sevilcan oğlan Hasan Can ve Nurcan Abla sırayla imzalatır. Sevgili Aziz Nesin 140 kiloluk enişteye bakar. “Eee sen de heralde Baba Can olmalısın.” der ve o şekilde imzalar. Bizim evde babam Aziz Nesin’iden o kadar çok övgü ve sevgiyle bahsederdi ki, ben aklım erinceye kadar onu amcamız zannediyordum. Aziz Nesin sizin babanız olduğu kadar bizim de akrabamız hısmımız dostumuzdu. Mekanı yıldızlar olsun Aziz Nesin’in.

    Yorum tarafından nil turkmen (@marekalimero) — Temmuz 14, 2012 @ 1:20 pm

  8. Gerçek aydınlar gittikçe, yarı aydınların sahte gölgesi düştü ülkenin üstüne…Ah usta ahhh…

    Yorum tarafından B.AKDAĞ — Temmuz 15, 2012 @ 4:15 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

WordPress.com'da Blog Oluşturun.

%d blogcu bunu beğendi: