Ahmet Nesin's Blog

Ağustos 26, 2012

DÜRT + DÜRT + DÜRTMESEN DE OLUR…

Filed under: Uncategorized — ahmetnesin @ 8:45 am

DÜRT + DÜRT + DÜRTMESEN DE OLUR…

 

Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın “Veliler çocuklarını okula göndermek istemiyorsa gitsin, rapor alsın.” dediğini okuduğumdan beri kendi kendime “İyi ki 5,5 yaşında bir çocuğum yok, ne yapardım, çocuğumu hastahaneye götürürken ona ne derdim!..” diye düşünüp duruyorum.

55 yaşıma kadar ne milletvekilleri gördüm, ne milletvekilleri okudum, hiçbirinde bugünkü kadar şaşırdığımı anımsamıyorum. Bu millet neredeyse ıkuma yazma bilmeyen milletvekilleri de gördü, neden bakan olduğunu kendisinin de anlamadığı bakanlar gördü.

Bülent Ecevit’in DSP’si seçime girmiş, İzmir’deki 8. Sıra milletvekili adayı seçim akşamı kahvede arkadaşlarıyla kağıt yada okey oynuyor. Birileri gelip kendisine milletvekili seçildiğini söylediğinde “Bırakın şimdi şakayı, burada oyun oynuyoruz…” diyecek kadar kendisi de öylesine aday olduğunun farkında. “Nasıl olsa seçilemez…” diye aday yapılıp da seçilen belediye başkanlarıyla doludur bu ülke.

Yada seçmen açısından bakalım, bir partiyi yüzde 23 oyla iktidara taşıyan bir seçmen kitlesi bir sonraki seçimde aynı partiye yüzde 1,5 vererek meclis dışına taşıyor. Buna kimi yazarlar “Seçmen aklı” dese de bana “Seçmenin bitürlü seçmen olamama hali…” gibi geliyor.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın bu açıklamasını okuduğumda aklımdan hep bunlar ve buna benzer anılar geçti. Bu açıklamayı yapan Recep Akdağ profesör ve 2002 yılından Profesör Akdağ yeni getirilen Dürt+Dürt+Dürtmesen de olur düzenlemesiyle çocuklarını 5,5 yaşında okula göndermeyen velilerden hastahane raporu istiyor. Ne diyecek hastahane bu raporda: “Çocuğunuz henüz ilkokul 1’de okutulanları anlayacak kapasitede değildir…” Esasında bu rapor çocuğun geri zekalı olduğu anlamına gelmiyor, doğal olan bu, çünkü o yaşta çocukla 7 yaşındaki çocuk aynı sınıfta öğretilenleri aynı çabuklukla öğrenemez. Öğrenenler olabilir ama bu sayı 50’yi zor geçer ve bu 50 çocuk da zaten üstün zekalı olduğundan değişik okullarda okutulmalıdır.

Peki okullardan bu raporu alan veliler ne düşünecekler. Büyük bölümü yeteri kadar eğitimli olmadığından ve hastahane raporuna inanmak zorunda olduklarından çocuklarının az da olsa geri zekalı olduklarına inanacaklar. Onlara tavırları değişecek, bakış açıları değişecek.

Ama en önemlisi çocuklar, okula gidebilmek için zeka testinden geçirilecek bu çocuklar. Bu sanırım dünyada profesör tarafından icat edilen tek ve son uyguama. Bilmiyorum Akdağ’ın 5,5 yaşında çocuğu var mıdır ve böyle bir durumla karşı karşıya kalır mı ama bu sistem çocuk için bir felaket. O yaşta çocuğu nasıl eğitime daha doğrusu ilkokul 1’e alamazsanız, ona neden hastahaneye götürüldüğünü yada neden rapor alındığından dolayı okula gidemeyeceğini de anlatamazsınız. Hele bir de aynı yaştaki komşu çocuğu okula gidiyorsa bu iyice bir felakettir ki bunun önünü tıkayamazsınız.

Önce okula gönderilen çocuk arkadaşıyla “Geri zekalı” diye dalga geçmeye başlar, sonra çocuğun ailesi komşu dedikodularında “Allaha şükür bizim oğlanın zekası maşallah yerinde ama Ayşanımların kızı yetersizmiş…” diye konuşmaya başlarlar.

Bu komiklik ama esasında fecaat olan şey heryerde sürecek. Ayrıca rapor sadece devlet hastanelerinden alınacakmış. Özel hastanelerdeki doktorlar sanırım bu raporu verecek yetenekte değiller, oralarda ameliyatlar tedaviler farklı olsa gerek.

Neyse ki bu saçmalık üzerine Türk Tabipleri Birliği çocuklara göstermelik rapor verileceğini açıkladı ama bunu çocuğa anlatmak zor. Esas felaket de bu rapordan ürktüğü için çocuğunu okula gönderecek ailelerde başlayacak. Kendisinden 1,5 yaş büyük ağabeyi yada ablasıyla aynı başarıyı gösteremeyecek çocukların psikolojisi bozulacak.

İşte ben bundan dolayı diyorum ki, önümüzdeki seçimlerde milletvekili adayı olacak herkes hastanelerden rapor getirsinler. Az ve öz milletvekilimiz olabilir sonuçta ama en azından bu kadar saçmalayan bir hükümet yada profesör bir bakan olmaz.

 

 

 

6 Yorum »

  1. Takdir ediyorum.Çok doğru ve isabetli saptamalar.
    Merak ettiğimden soruyorum,bu ülkenin aydınları neden böyle tırsak çıktılar da çıkıp onurlu bir eleştiri yapmıyorlar.
    Acaba normal şartlarda kazanılan onurlu olma,mert olma,yiğit olma,şerefli olma, bilimden yana tavır koyma gibi erdemleri okulda mı öğretmeli bunlara?

    Yorum tarafından Mahir SERTKAYA — Ağustos 26, 2012 @ 2:15 pm

  2. Sayın Ahmet Nesin,

    Yazdıklarınızla ne kadar haklı oldugunuzu, nasılda güldürürken düşündüren bir sekilde durumu ifade ettiginizi söylemek istiyorum.

    İstiyorum ama keske böyle acı gulumsemeseydik. Mesela bakanlık, bir sekilde ara yolu bulmak için bir adım atsaydı.

    Ya da Kanun Meclisten geçtikten sonra başlattığımız imza kampanyasına ( http://imzakampanyam.com/ilkokul-icin-5bucuk-cok-erken-2-imza-kampanyasi ) ve diğer tüm kampanyalara bir kulak verselerdi. Ya da hem telefonla hem de faks ile talep ettigimiz randevumuza geri donselerdi.

    Onlar “biz yaptik, oldu, olacak” ve “en iyisini biz biliriz” diyor. Biz velilerde “bizi ve cocuklarımızı tehditle ve zora sürerek vazgeciremezsiniz” diyoruz.

    Ne diyeyim, piyangonun vurduğu nesilin sonu hayır olsun. Ama olur mü hiç emin değilim.

    Saygılarımla,

    Begüm Doğantan

    Yorum tarafından Begüm — Ağustos 26, 2012 @ 9:06 pm

  3. Çocukların 5,5 yaşında okula başlamasının neden yanlış olduğunu, velilerin bu durumda ne yapması gerektiğini anlatan haberimiz için tıklayınız.

    Yorum tarafından silver account — Eylül 7, 2012 @ 6:11 am

  4. Thanks for sharing the info. Well written/spoken, I will come back more often.

    Yorum tarafından 20f37 — Kasım 19, 2012 @ 11:33 am

  5. Maintain all the nice work going by posting more informative posts. Thank you. Time properly spent on this post.

    Yorum tarafından 5e7c9 — Kasım 19, 2012 @ 11:35 am

  6. Thank you for the good writeup. It in fact
    was a amusement account it. Look advanced to more added agreeable from you!
    By the way, how could we communicate?

    Yorum tarafından weight loss tips — Haziran 30, 2013 @ 9:04 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

WordPress.com'da Blog Oluşturun.

%d blogcu bunu beğendi: