Ahmet Nesin's Blog

Ekim 26, 2013

İMAM HATİPLERLE DEMOKRATLAŞAN ÜLKE TÜRKİYE!..

Filed under: Uncategorized — ahmetnesin @ 3:33 am

İMAM HATİPLERLE DEMOKRATLAŞAN ÜLKE TÜRKİYE!..

Türkiye’de cumhuriyet kurulalı tam 90 yıl olmuş ama demokrasi kurulmayalı da 90 yıl olmuş. Bunun en büyük nedeni cumhuriyeti demokrasi sanmamızdan kaynaklanıyor. Bilhassa Kemalist kesim bilhassa son zamanlarda hep “Cumhuriyet elden gidiyor” diye boş boş demeçler veriyor. Oysa İran’da da cumhuriyet var, Suudi Arabistan’da da. “Cumhuriyet elden gidiyor” diye yazıp bağıracaklarına bu ülkeye hiç demokrasi gelmediğini anlayıp yazsalar ve bağırsalar, o zaman birileri daha çok düşünecek bence.

Türkiye’de cumhuriyet kurulmuş, sene 1923, hilafet kaldırılmış, halkın yüzde 93’ü okuma yazma bilmiyor. O yüzden tabandan devrim sesleri gelme olasılığı yok, Atatürk’ün yaptıklarını devrim sanmışız, taban okuma yazma bilmiyor, harf devrimi deyip kendimizi kandırmışız, seçeneksiz bir sistemde, yani tek parti döneminde kadına oy hakkı verip adına devrim ve demokrasi demişiz, yani hem kendimizi hem de birilerini kandırmışız.

Atatürk bakmış, öyle demokrasi pat diye kurulamıyor, imamlar dini bilgiden yoksun, 1924 yılında 4 sınıflı 29 İmam Hatip okulu açmış. Sanırım halkımız bu demokrasiden pek bişey anlamamış olacak ki 1925 yılında okul sayısı 26’ya, 2 yıl sonra 20’ye, 1927’de de 2’ye düşüyor. 1929-30 tedrisat döneminde de öğrencilikten son kalan 2 okul da kapatılmış.

Derken demokrasiyi geliştirmeye karar vermişler ve çok partili döneme geçilmiş 1946 yılında. Çok partili sisteme geçildi derken sakın yanılmayın, mevcut CHP dışında kalan birileri parti neyim kurmamışlar, CHP’den ayrılan bir grup Demokrat Parti’yi kurmuşlar. Yan Tek parti denilen dönem aynı partinin 2’ye bölünmesiyle çok partili olmuşlar. Çok partili döneme geçince doğal olarak oy kaygısı başlamış, daha demokrat olmak gerekmiş imam hatiplere sıcak bakılmaya başlanmış ve CHP 1948 yılında imam hatip ve yüksek din okulları açılması için kanun teklifi vermişler. Bunu da Diyanet işleri Başkanlığı kanalıyla yapılmasını öngörmüşler. Laik Türkiye’de devlet ve din işleri birbirinden ayrılır ama Diyanet İşleri başbakana yani devlete bağlı kalınır gibi anti demokratik bir karar zaten hep varmış.

Bunun neticesinde 1948 yılında imam hatip kursları açılır ama bu yeteri kadar demokrasi getirmez ve 1949’da kurs sayısı 8’e çıkar ve milli eğitim bakanlığı müfredatına dahil edilir. Böylece 4. Ve 5. Sınıflara seçmeli olarak din dersi konur.

1950 yılında Demokrat Parti iktidara gelir ve ülkenin yeteri kadar demokrat olmadığına karar verir daha çok imam hatip açılmasına karar verir. 1958 yılında imam hatip sayısı 26’ya çıkar, Adnan Menderes 19 imam hatip açmıştır. Sanırım bunlar ülkeyi yeteri kadar demokratlaştırmasa gerek, kendini demokrat sanan asker seçilmiş başbakanı asar.

Darbe sonrası İsmet İnönü iktidardadır ve ülkeye demokrasi getirmek istemektedir, 62-63 yılları arasında 7 lise daha açar. Daha sonra iktidara Süleyman Demirel gelir, ülkenin demokratlaşmadığını görür, 65 ve 71 yılları arasında 46 imam hatip daha açar. Ordu hâlâ demokrattır ve yeniden darbe yapar. Darbe sonrası Necmettin Erbakan-Bülent Ecevit koalisyonu kurulur. Demokrasi gelişmelidir ve 74 yılında 33 imam hatip açılır. Ecevit sevmiştir bu demokrasi geliştirme oyununu ve 74-75 yılları arasında 29 okul daha açar.

Demirel tekrar iktidardadır ve demokrasiyi kökleştirmek ister, doğal olarak da 75-78 yılları arasında 233 imam hatip açar ve kız öğrencilerin de okullara kaydolmasına izin verir. 78-79 yılında tekrar Ecevit başbakandır ve 4 imam hatip açar. Zaten ülkede hep 2 demokrat olmuştur, ya İnönü ve Menderes yada Demirel ve Ecevit. Bunun neticesinde Demirel tekrar seçilir ve 36 imam hatip ekler demokrasimize.

Demokrasi sivillerin işi değildir Türkiye’de, asker yeni yeni yeniden darbe yapar ve 35 imam hatip açar. Bu yetmemiştir, daha demokrat çocuklar yetiştirelim diye din dersi mecburi yapılmıştır.

Darbenin başbakan yardımcısı Turgut Özal demokrat bir tarikatçı olarak 84-89 yılları arasında 90 imam hatip açar. Özal Çankaya’ya çıkınca Mesut Yılmaz gelir iktidara ve demokrasiyi yeterli bulmaz, 23 imam hatip lisesi açar.

Demirel 92-94 yıllarında 12 okul daha açıp kırılması zor bir rekora imza atar.

Tansu Çiller çok demokrat olduğundan ve faili meçhul başbakan olarak anıldığından 94-95 yıllarında sadece 13 imam hatip açabilir.

AKP genel başkanı Recep Tayyip Erdoğan kaç okul açmış bilmiyorum ama dürt + dürt sistemiyle, bilgisayarla öğrenci yerleştirme demokrasisiyle bütün okulları imam hatip yapma yolunda en demokratik adımı atmıştır.

Ve ülkemizde türban tartışılıyor demokrasi adına ve hâlâ demokrasi yok, Erdoğan ve 5 bakan imam hatip mezunu, çok sayıda vali aynı okuldan, ülkede bırakın demokrasiyi bence açık faşizm var. Ne diyeyim, yetmez ama evet diyesim var da diyemiyorum, yetmez ama hepsi.

Yorum Yapın »

Henüz yorum yapılmamış.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

WordPress.com'da Blog Oluşturun.

%d blogcu bunu beğendi: