Ahmet Nesin's Blog

Ocak 5, 2015

BARAJI MECLİS DÜŞÜRECEK…

Filed under: Uncategorized — ahmetnesin @ 7:41 am

BARAJI MECLİS DÜŞÜRECEK…

 

HDP tarihi bir açıklama yaptı, önümüzdeki seçimlere parti olarak katılacağını açıkladı. Bu açıklama esasında yıllardır kendi içimizde tartışılan bir konuydu, hatta bir kez de denendi ancak hiçbir zaman koşullar bugünkü kadar elverişli olmadı. HDP’nin bu açıklamayı yapmasıyla birlikte HDP’li olan, olmayan herkes % 10’luk gibi faşist bir baraj varken bu riskin neden alınıp alınmadığını tartışmaya başladı.

Oysa bu barajı daha önce CHP geçemedi, bir önceki seçimlerde MHP barajı CHP’nin Kemalistleri sayesinde geçti ama o dönemlerde böyle kıyamet kopmadı. HDP zamanında kıyamet kopuyor, tedirgin olanlar var, CHP’den gelecek oylardan rahatsız olanlar var, anlayacağınız varoğluvar…

Bu arada anayasa mahkemesi barajın düşürüleceği konusunda açıklamalar yaptı ancak daha önce de yazdığım gibi anayasa mahkemesinin yapacağı değişiklik bu seçime yansımaz, ayrıca yüksek seçim kurulunun da karar alması gerekiyor ki bu çok olası gözükmüyor.

Esas tartışma bunlar üzerinden değil zaten, HDP’nin seçime parti olarak katılması konusu AKP’yle anlaşma yapmasına bağlanıyor. İşte gerek sosyalistlerin bir kısmı, gerek CHP bu tezi çok hararetli bir şekilde savunuyor, gerekçe olarak da barajı geçemezse AKP’nin anayasayı tek başına değiştirecek güce sahip olacağı ve kürtler lehine anayasa yapacağı üzerine.

Bu şu anlama geliyor, AKP’nin “A”sının noktasına güvenmeyen sosyalistler ve kürtler seçim gibi bir konuda kendilerini riske atacaklar ve neredeyse bile bile seçimi kaybedecekler. Oysa HDP bu dileğini barajı aşıp meclise 60’a yakın milletvekili sokarak daha kolay yapabilir, birinci hesaplanmayan nokta bu. Yeni anayasada bitek MHP muhalif olur, onlar da zaten HDP meclise girmese de AKP’nin yapacağı söylenen demokratik anayasadan da rahatsızlar, onları sadece dünyada yaşayan bütün türk kökenlileri kapsayan bir anayasa mutlu eder.

Gelelim HDP’nin yada HDP içindeki kürtlerin ve Apo’nun ve en önemlisi Kandil’in böyle bir karara imza atmayacağına. Kürtler bu barış noktasına canlarını feda ederek geldiler, PKK’den nefret edebilirsiniz, hain ilan edebilirsiniz ama bugüne gelinmesinde paylarının çok yüksek olduğunu asla inkar edemezsiniz. Hakları için 30 yıldır savaşan bir toplum var ve şu an barıştan başka bişey düşünmüyorlar, bunu hakettiklerine de yürekten inanıyorlar.

Diyelim ki anlaşma yapıldı ve HDP meclise giremedi, 4 yıl parti olarak görüşmelere devam edebilirsin, Apo daha rahat şartlarda görüşmeler yapabilir, Kandil daha özgür kalabilir ama bunu bunca yıldır ölümüne savaşan gençlere anlatamazsın, savaşı durduramazsın ve bireyselleşmeye gider ki, bu da barış görüşmelerini olduğu gibi yok eder. Bunu HDP, Kandil ve Apo’dan daha iyi bilen bir MİT var, asker var, son zamanlarda doğu ve güney-doğudaki dincilerin kışkırtmalarına bakarsanız bunu daha iyi anlayabilirsiniz.

İşte bu yüzden AKP, hele yeni başbakanıyla birlikte bu riski göze alamaz, adam iktidara gelir gelmez, 1 yıl dolmadan savaşın kucağına düşmek istemez. O yüzden seçimden önce meclisin barajı % 7’ye düşürme şansı çok yüksek, bu oylamada sadece MHP hayır der ve me listen geçer ve büyük bir olasılıkla seçime bu şekilde gireriz.

Ama baraj düşmezse, HDP barajı aşar mı diye düşündüğünüzün farkındayım. Bence HDP barajı aşar, 30 küsur yıllık savaşı barış noktasına getiren kürtler bence % 11’e yaklaşacaklar. Bu seçim kürtler ve sosyalistler için büyük bir fırsattır, hem barışı yazacaklar, hem de AKP iktidarına tek başına gelme şansı vermeyecekler.

 

Yorum Yapın »

Henüz yorum yapılmamış.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

WordPress.com'da ücretsiz bir web sitesi ya da blog oluşturun.

%d blogcu bunu beğendi: