Ahmet Nesin's Blog

Ağustos 20, 2016

PKK’YLE IŞİD AYNI DEĞİLDİR AHMET HAKAN!..

Filed under: Uncategorized — ahmetnesin @ 8:48 am

PKK’YLE IŞİD AYNI DEĞİLDİR AHMET HAKAN!..

 

Bu yazıyı cezaevinden çıkmadan 2 gün önce yazmıştım, başlık biraz değişikti ama Ahmet Hakan Özgür Gündem’in kapatılmasını alkışlayınca değiştirdim. Gazeteciliği bilmeden, birilerinin desteğiyle yapılınca böyle oluyor sanırım, o yıl kaç ayrı grubu destekleyeceğinizi şaşırıyorsunuz. Gelelim o gün yazdığım yazıya.

Sabah uyandığımda bir de baktım, bisürü köşe yazarı PKK’yle IŞİD’i içine alan yazılar yazmış. Hepsinin aynı yaklaşımı göstermesi olanaksız ama bu çok önemli bir gelişme.

Sanırım 2 yıl önce yazmıştım, “PKK teröristse Kurtuluş Savaşı da terörist bir harekettir.” diye. Sadece başlık bile çok tepki çekmişti. Benim söylemek istediğim şuydu: “Ortada bir Osmanlı Devleti varken, hem ona karşı, hem de emperyalist güçlere karşı mücadele eden Mustafa Kemal ve arkadaşları başarılı olamasalardı terörist hareket olarak ilan edeceklerdi. Tarih kitaplarında bu şekilde okuyacaktık ve bu savaş yer altı savaşı olarak hep devam edecekti. Bunun çok örneği var, bugün Filistin – İsrail savaşında önemli bir yer tutan Filistin Halk Kurtuluş Cephesi 1970’li yıllarda terörist örgüt olarak anılırdı. Leyla Halid ismini anımsayanlar ne demek istediğimi daha iyi anlarlar. En ilginç örneği Nelson Mandela’dır, Mandela cumhurbaşkanı olduktan sonra bile örgütü Afrika Ulusal Kongresi ABD’nin terörist listesinden bisüre çıkartılmamıştır.

Bu örneği darbelerle de çoğaltabiliriz.27 Mayıs, 12 Mart ve 12 Eylül darbelerini yapanlarla, Talat Aydemir’in darbe girişimi arasında bence hiçbir fark yoktur. Hatta bunlara 28 Şubat’la Ergenekon (Bence üstü kapatılmıştır) darbe girişimlerini de ekleyebiliriz. Darbeyi başaranlar kahraman, başaramayanlar tu kaka olmuştur ve hatta Talat Aydemir asılmıştır. Oysa suç aynı.

Şimdi gelelim PKK’yle IŞİD arasındaki farka. En önemli fark, hükümetin yada devlet yetkililerinin PKK’yle “Neden savaşıldığı” üzerine görüşme olanağı vardır ve bu olmuştur da. Bu tartışma götürmez gerçeği sümen altı etme şansımız ve lüksümüz yok. 7 Haziran 2015 seçimlerinden önce bunun örneklerini yaşadık ve savaşın durduğu, karşılıklı ölümlerin olmadığı dönem gözümüzün önünde duruyor. Sonra “Neden” tekrar bu noktaya geldiğimizi herkes değişik açılardan tartışabilir ama bu bile barış noktasına geldiğimiz iddiasının üstünü örtemez.

Söylemek istediğim şu: “Hükümetin, devletin nedenleriyle, nasıllarıyla tartışıp, konuşabileceği ve sorunlara karşılıklı çözüm bulabileceği bir partidir PKK. İkincisi kendi topraklarımızda biçok sorunu çözmeye çabalayan bir partidir. Bunları çözme noktasında masaya oturduğumuzda yaşanan savaşın bitirilmesinde çok önemli bir adım atabilirsiniz ve buna devam edip sonlandırdığınızda , bu tarihe hem PKK’nin hem de hükümet ve devletin başarısı olarak geçecektir. Böyle bir durumda devletin gözünde PKK, PKK’nin gözünde de devlet terörist olmaktan çıkacaktır. Anlayacağınız barışın galibi ve mağlubu olmayacaktır.

Gelelim IŞİD’e!.. IŞİD hükümetin yada devletin muhatap alacağı bir örgüt değildir. Yani Erdoğan IŞİD’e, “Lideriniz kimse gelsin de sorunlarımızı çözelim!..” diyemez. Çünkü devlet olarak IŞİD bizim çözüm noktamızda olamaz. IŞİD İslamiyetin devlet dini olması tezi üzerinden giderek ve Kur’an’ı kendi açısından anayasa saydığından savaşıyor. Yani karşınızda İslam Devleti kurmak isteyen bir grup var ve ülke olarak barış yapacağımız 1 satır bile yok. Belki bu kısmı çok kısa geçiyorum ama bu konuda yazacak ve söyleyecek çok fazla bişey olduğuna inanmıyorum.

Bitakım insanlara zor gelse de, PKK karşıtlarının da oturup tartışabileceği, konuşabileceği, son noktaya gelmese de barış adına adımlar atabileceği bir partidir sonuçta. Oysa IŞİD sadece Türkiye’nin değil, hiçbir devletin çözüm için konuşabileceği yada masaya oturabileceği bir örgüt değildir. Zaten bu yüzden de hem Türkiye hem de PKK IŞİD’e karşı savaş veriyorlar Ahmet Hakan, bilmem anlatabildim mi farkı!.. En azından Türkiye’nin savaş verdiğini sanıyoruz, sen yine de uzmanlarına bir sor bu konuyu…

 

 

 

1 Yorum »

  1. Kavram kargaşa yapma….pkk….nin.Güneydoğu üzerindeki talepleri açık ve nette. …yöre halkının ekseriyeti ise Güneydoğu dışında kardeşe yaşamaktadır. ..ppk ise talepleri dorultusunda Güneydoğu’da elin de silahla dolasabilmektedir. ..
    Özet pkk silah birakmadikca…..onunda son fert kadar mücadele edilecektir. ..

    Yorum tarafından Sal8hemin — Ağustos 20, 2016 @ 7:53 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Yorum bırakın

WordPress.com'da ücretsiz bir web sitesi ya da blog oluşturun.